Οι τρεις σημαντικες ιστορικες περιοδοι της Ανακυκλουπολης

​1Η  Περίοδος: Η  ίδρυση της Ανακυκλούπολης.
Αυτή η ιστορική περίοδος της Ανακυκλούπολης  συμπίπτει με μια δημιουργική χρονιά στο σχολείο,  όταν μια περαστική δασκάλα, που κατά βάθος θαύμαζε την τέχνη, έκανε τα στραβά μάτια όταν οι μαθητές της αυτοσχεδίαζαν δημιουργώντας κατά την διάρκεια του μαθήματος κόντρα  σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προωθούσε την παθητικότητα και πριμοδοτούσε την θεωρία απέναντι στην πράξη.
Οι ιστορίες αυτής της περιόδου είναι ιστορίες δημιουργικότητας και συνεργασίας, καθώς τα σκουπίδια είναι φτιαγμένα μέσα από ομαδικές και συνεργατικές διαδικασίες. Είναι επίσης ιστορίες ανεμελιάς και χαράς καθώς όλοι βρίσκονται σε μια φάση κτισίματος μιας νέας ζωής.  Έτσι στις ιστορίες αυτού του κύκλου επεισοδίων:
  • μουσικά συγκροτήματα κτίζονται
  • ταινίες και βίντεο-κλιπ γυρίζονται
  • πρωτότυπες καινοτόμες εφευρέσεις, χωρίς κάποια ουσιαστική χρησιμότητα,   δημιουργούνται
  • νέα αθλήματα και αγώνες όπου όλοι είναι νικητές διοργανώνονται
Επιπλέον οι κάτοικοι αναπτύσσουν πρωτότυπους και ευφάνταστους μηχανισμούς αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάζονται με συνεργασία , ομαδικό πνεύμα και τρέλα. 
​2Η Περίοδος: Βιομηχανία παιχνιδιών εναντίον Ανακυκλούπολης
Σε αυτή την χρονική περίοδο γίνεται μια πιο συντηρητική στροφή στα σκουπίδια που παράγονται στο σχολείο, καθώς μια πολυεθνική βιομηχανία και πολυκατάστημα παιχνιδιών κάνει την εμφάνιση της απέναντι στο σχολείο.
 
 Τα αρνητικά αποτελέσματα δεν αργούν να έρθουν και έτσι:
  • Τα παιδιά παίρνουν έτοιμα παιχνίδια και τα πετάνε σχεδόν καινούρια αν  χαλάσουν λίγο για να πάρουν άλλα.
  • Οι δάσκαλοι βολεύονται με έτοιμα πειράματα που όλα τα βλέπεις και δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι για να μην λερώσεις και δημιουργήσεις σκουπίδια.
  • Διαφημιστικά τραγούδια με κλεμμένη μουσική και γελοίους στίχους γίνονται σουξέ και τραγουδιούνται, ακόμα και στο μάθημα μουσικής
  • Μαρκαδόροι με έτοιμες ζωγραφιές κατακλύζουν το σχολείο. Τα εικαστικά μαθήματα έχουν άνθιση με την διαφορά ότι οι μαθητές γίνονται γεμιστές περιθωρίων και φωτοτυπιών και δοκιμαστές των μαγικών ιδιοτήτων των σούπερ μαρκαδόρων. Ακόμα και οι πιο «παραδοσιακοί» δάσκαλοι τα εντάσσουν στο πρόγραμμα τους καθώς αυτός ο τρόπος εργασίας τους εξασφαλίζει λίγες ώρες, ανεμελιάς και ησυχίας γι’ αυτούς, κενές για τα παιδιά.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, οι  ιστορίες αυτού του κύκλου επεισοδίων κινούνται γύρω από την  πάλη ιδεών και νοοτροπίας μεταξύ των πρώτων κατοίκων της Ανακυκλούπολης και της νέα φουρνιάς των πλαστικών παιχνιδιών   Από αυτή την  πάλη ιδεών και  την  ανταλλαγή απόψεων προκύπτουν  διασκεδαστικές μεταμορφώσεις  και αστεία περιστατικά. 
 
Τελικά, οι κάτοικοι της Ανακυκλούπολης όπως διαμορφώθηκαν μέσα από την σύνθεση και την πάλη ιδεών γίνονται αφορμή να αλλάξει η ρότα του σχολείου. επαναφέροντας την  χαρά της δημιουργίας με απλά και φτωχά υλικά στο σχολείο
Πιο συγκεκριμένα, μια μικρή μαθήτρια  βλέπει μερικά πρόχειρα σχέδια  που έκαναν σε χαρτί τετραδίου οι κάτοικοι της Ανακυκλούπολης για τις μεταμορφώσεις των πλαστικών παιχνιδιών  σε νέα δημιουργήματα που άφησε με τρόπο ο ο Αργύρης στην αυλή του σχολείου. Τα βγάζουν φωτοτυπίες και τα συρράπτουν πρόχειρα  με τις φίλες της σε  ένα χειροποίητο περιοδικό, χωρίς υπολογιστές, με τίτλο: «Μην με πετάς. Πώς θα φτιάξεις νέα παιχνίδια με τα παλιά σου» που το μοιράζουν στους συμμαθητές τους και γίνεται μανία.
Οι μαθητές επιδίδονται σε ένα άτυπο διαγωνισμό μεταμόρφωσης των παλιών τους παιχνιδιών σε νέα. Οι δάσκαλοι, καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται, με τον καιρό γίνονται και πάλι αδιάφοροι δίνοντας χώρο στην δημιουργικότητα των παιδιών.
​3Η  Περίοδος: Η Ανακυκλούπολη γίνεται πράσινη
 
Η εμπειρία του δεύτερου κύκλου κάνει τους κατοίκους της Ανακυκλούπολης  πιο σκεπτικούς για την επιβίωσή τους. Οι συνταγές του Σοφού Επιστήμονα φαίνονται αστείες μπροστά στους νέους σύγχρονους κινδύνους που είναι πιο σύνθετοι από τον Ζουληχτή και τους σκουπιδιάρηδες, όπως το πολυκατάστημα παιχνιδιών, η έλλειψη καθαρού αέρα, η χωματερή που όλο μεγαλώνει. και σφίγγει ασφυκτικά γύρω τους..
Ο ερχομός ενός σπασμένου δοκιμαστικού σωλήνα και οι οδηγίες  που συνόδευαν το επιτραπέζιο παιχνίδι στο οποίο βρίσκονταν ο δοκιμαστικός σωλήνας τους κάνει να καταλάβουν την πραγματικότητα. Είναι φανερό, ο πλανήτης έχει ανάγκη την βοήθειά τους!
Αποφασίζουν ότι πρέπει να διαχειριστούν τις τύχες τους δουλεύοντας πιο επιστημονικά. Όλοι διαβάζουν πυρετωδώς και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις οδηγίες του επιστημονικού παιχνιδιού στο οποίο βρίσκονταν ο δοκιμαστικός σωλήνας.
 
Όλες οι μηχανές που κατασκευάζουν είναι πρωτότυπες και φυσικά γίνονται με διασκεδαστικό και πρωτότυπο  τρόπο μιας και, μην το ξεχνάμε, ζούμε στην Ανακυκλούπολη. Μάλιστα, πολλές φορές οι Επιστήμονες της Ανακυκλούπολης παρασύρονται από τον οίστρο της δημιουργίας και τις προκλήσεις του εξερεύνησης  του άγνωστου με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουν και οι ίδιοι την χρησιμότητα των δημιουργιών τους, παρότι είναι σίγουροι ότι θα κάνουν μεγάλο καλό στην ανθρωπότητα.
Ακόμη  και ο ίδιος ο Ζουληχτής, που νοιώθει ότι κινδυνεύει, συμμαχεί μαζί τους, κατά κάποιο τρόπο, κάνοντας τα στραβά μάτια όταν οι Ανακυκλουπολίτες επισκέπτονται συχνά πυκνά την βαθιά χωματερή για να συλλέξουν διάφορα συστατικά για τα πειράματά τους.
 
Οι ιστορίες αυτού του κύκλου επεισοδίου παραμένουν διασκεδαστικές προσεγγίζοντας, ωστόσο, με απλό εκλαϊκευμένο τρόπο πιο επιστημονικά  θέματα αειφόρου ανάπτυξης και πράσινης ενέργειας
 
Στην τελευταία ιστορία τα σχέδια των καινοτόμων, και μυστήριων  συνάμα, οικολογικών μηχανών των Ανακυκοπουλιτών αφήνονται και  πάλι «τυχαία»από τον Αργυρή στην αυλή του σχολείου όπου τα ανακαλύπτει η μαθήτρια δημοσιογράφος που ανακάλυψε και τα σχέδια μετατροπής των παιχνιδιών στον δεύτερο κύκλο επεισοδίων. 
Μια νέα εποχή φαίνεται ότι αρχίζει για το σχολείο και τον κόσμο ολόκληρο!
Powered by Create your own unique website with customizable templates.